2011-04-28

Torsdag

Igår var jag ruskigt trött, men jag var över hos Malin och Heidi tillsammans med Annamari. Vi såg på film och myste lite. Vid 23 gick Annamari och jag hem, toktrötta. Jag borstade tänderna, kröp ner i sängen och tog fram datorn för att kolla lite. Efter ett tag hörde jag hur Christian kom hem. Han hade haft sin första utflykt till Kairo. Nyfiken som jag är ville jag höra hur det hade gått för honom så jag gick ner och snackade lite. Sen sa han "men cecilia, ska du inte med ut på en öl? Jag fyller ju ändå år efter 12-slaget." Klart jag ska med ut på en öl, speciellt en födelsedagsöl! Vi åkte till Ministry of Sound där det är öppet till typ 5. Vi stannade till 4. Oerhört trevlig afton då vi satt lite vid sidan av, drack våra öl, rökte vår shisha och kunde överblicka dansgolvet utan att behöva befinna oss på det. Visst dansade vi lite, men inte så mycket.

Idag är jag ledig och jag vaknade till ljudet av regn! Vilken grej. Hurghada har i snitt en regndag per år. Har den inträffat nu då? Är det det där lilla mesregnet (höll på i kanske en 10 minuter) som jag bara ska uppleva under att halvår här? Oh, spännande. Vilket land jag lever i. Eftersom det har regnet är det ganska molnigt, alltså inte ligga på stranden. Istället ska vi snart åka in till stan, ta en kaffe och spela lite spel. Mys! Kristoffer har åkt till Barcelona, kul för honom :) Här sitter jag på vår frukostbalkong. Puss!


2011-04-27

Lång dag

Har idag levererat ett välkomstmöte för ca 15 personer. Det är spännande att stå framför en grupp och prata i en halvtimme och veta att de faktiskt lyssnar på varje ord jag säger. Nästan så att jag blir lite trött på min egna röst, men en halvtimme funkar. Efter mötet satte jag mig i solen på ett café med en sodavatten och en shisha och läste lite. Jag fullkomligt njöt av att få vara i Egypten, iklädd min uniform och veta att här ska jag jobba 6 månader framöver. I och med att mötet hade gått så bra var jag så nöjd med livet. Det kändes riktigt gott. Eftersom jag är ny på arbetet kändes förra veckan väldigt jobbig eftersom allt jag gjorde var nytt. ALLT jag gjorde var nytt. Det är inte lätt att känna sig som en nybörjare hela tiden, därför var det så skönt den här veckan när jag gjorde något igen på egen hand och gjorde det bra.

Efter min siesta i solen hade vi veckomöte och sedan var det dags för en stadstur. Faktiskt en väldigt trevlig tur där vi åkte runt och kollade in en parfymbutik, en sovernirbutik, åker igenom alla de tre delarna i Hurghada, besöker en moské och bazaren och bara hygger oss. Det var min första stadstur och efteråt sade Heidi (som hade varit med på samma buss som mig med sina tre finska gäster) att hon hade aldrig kunnat gissa att jag gör min första säsong här och nu. I och med att jag är awesome :) Känns väldigt bra att höra. På fredag ser jag fram emot en tur till Luxor over day. Ska bli riktigt roligt att få åka dit igen. Åååååååh, gravar, tempel och stenhögar. I'm lovin it.

2011-04-23

Konsten att ta en taxi

För det första finns det alldeles för många taxibilar i Hurghada. Alltså när man går på gatorna så tutar nästan varenda bil som kör förbi. När man väl har valt ut sin bil ska man förhandla om priset innan eller inte säga något och lämna lämplig summa när man går ur. Sedan är det viktigt för mig som kvinna att inte sätta mig i förarsätet. Chaufförerna tar nämligen det som en invit. Alltså sittandes i baksätet ska jag bara säga vart jag ska. Ingenting mer, chaufförerna tar allt annat som en invit. Väldigt jobbigt för mig som är artigt uppfostrad och gärna småpratar lite om var jag kommer från och vad jag gör här. Men jag har lärt mig. Det kanske finns undantag, men alla, verkligen alla, chaufförer som jag har åkt med har antingen velat gifta sig med mig, bli min "vän" eller bara ligga. Blir lite tröttsamt tillslut.



Häromkvällen åkte jag hem och chauffören pratade bara arabiska, men frågade saker som jag ändå förstod. Jag ville ju självklart visa att jag kunde några arabiska ord och svarade så gott jag kunde. Skulle jag inte ha gjort. När jag skulle betala och gå ur börjar chauffören smeka mitt knä och säga att jag kan betala med sex. Lagom kul. Jag smällde igen dörren och gick argt därifrån. Det konstiga är ju att det känns som mitt fel och att jag får skylla mig själv eftersom jag pratade med honom. Jag kände mig både förolämpad och smutsig även fast det inte hade skett något mer. Får mig att tänka på tjejer som blivit utsatta för våldtäckt och får höra att det är deras fel eftersom de hade för kort kjol på sig. Usch, om jag kände såhär efter lite smekande på mitt knä så kan jag förstå hur de känner sig.. Menmen. Jag föredrar att åka taxi med en av mina manliga kollegor. Då slipper man oftast tjafs.

2011-04-22

Fredag

Igår var jag inte sugen att åka hem efter den goda middagen vi hade käkat på fiskrestaurangen El Mina. Tur för mig åkte Annamari, Malin, Tamara och jag till cafét El Harrafesh och mös lite med en shisha. Dit kom även Khaled. Vid 0000 kände de andra för att gå hem, men jag var sugen på att stanna ute natten lång. Tur för mig att Khaled var på samma humör. Vi gick vidare till Papa's som är en engelsk bar och där man dricker några öl innan man går vidare. Vi gick igår vidare till Mojito Beach. Grymt. Där var det fest. Vi dansade natten lång tills jag tog taxi hem vi 0430. Fördelen med att gå ut och bara dricka 3 öl är att man kan vakna dan efter och vara pigg. Idag har jag varit ledig och tillsammans med Tonje har vi legat på stranden och njutit av ledigheten. Kul bara att jag aldrig lär mig att smörja in mig ordentligt. Usch, skämmas borde jag göra. Nu ska jag och Annamari ut och springa och sedan blir det lite bowling. Pratade med mitt hjärta. Han låg på klipporna och njöt av solen som äntligen visade sig. För en sekund var jag lite förbryllad, är det inte såhär varmt som jag har det överallt? Men nejjustdet. Det är inte alla ställen som bara har en regndag i snitt per år. :)




2011-04-21

På tur till Kairo

Klockan 2200 gick jag ner en trappa för att prata med min roomie Annamari om hur hon brukade göra när hon åkte till Kairo. Vad hon brukade snacka om när. Hanna kom precis och plingade på och kom in och snackade lite också. De var båda här förra säsongen så de vet hur det går till. Hanna säger att " jo, jag brukar prata om hela historien i korta drag innan vi kommer fram till museet." Say what!? Då fick jag lite panik. Gästerna betalar mycket pengar för att åka med mig till Kairo och nu kan jag ju ingenting och vad ska jag prata om och de kommer hata mig och… osv. Men efter att ha läst lite till så sov jag i två timmar och gick sedan upp klockan 0100 för att åka till Kairo på min första egenguidade tur.

Lokalguiden som var med mig heter Khaled och är en riktigt trevlig filur. Han och Annamari är riktigt bra vänner så han har varit med några kvällar när vi har varit ute så det var väldigt skönt att få åka med någon jag kände. Vi hämtade upp gästerna, 9 stycken totalt och klämde in oss i en minibussvariant. Resan tog 6 timmar och när vi kom fram till Kairos stadsport var det dags för mig att prata. Gulp. Sitta framme i bussen, alla kollar på mig och prata i en mikrofon så att alla verkligen hör vad jag säger. Gulp. Jag körde igång med att prata lite om Kairo, fortsatte med den äldre historien och tog sedan en av skapelseberättelserna. Och det är klart att det gick bra. Jag kan ju så mycket mer än jag tror och gästerna tyckte att det jag pratade om var intressant. Skönt.

Vi kom fram till Befrielsetorget och Egyptiska museet. Jag pratade lite om byggnaden och monumenten utanför och Khaled tog guidningen inne på muséet. Enligt egyptisk lag får inte jag guida inne på sevärdheterna. Vi traskade runt där bland de fina statyerna och stenarna och kikade på det mesta. Gästerna tyckte det var lika häftigt med mumierna som jag tyckte :) Sedan blev det lunchpaus, papyrusbutik och sen kom vi till pyramiderna. Åh, dessa stenhögar alltså. Lika fascinerande idag som förra gången. Riktigt häftigt att vara där. Sedan vidare mot Sfinxen och Khefrens daltempel. Och sedan bar det av hemåt.

På frågeformulären som jag bad mina gäster fylla i var de nöjda med allt förutom bussen. Alltså de var nöjda mig och tyckte att jag hade gjort ett bra jobb. Yes.

Känns bra att ha börjat jobba och jag ser fram emot en sommar i Egypten.

2011-04-16

Lördag



Här sitter jag och äter min middag bestående av youghurt, flingor och solmogna jordgubbar. Så otroligt gott! Idag har varit en lång dag. Vi har fixat visum, spanat in vårt servicekontor, observerat hur det går till på flygplatsen och fixat våra ABC-pärmar. Alltså pärmarna där vi ska ha all information om allt gästerna kan tänkas fråga. Det tog lite tid att fixa dessa. Nu sitter jag här (och njuter av jordgubbarna!) och ska plugga lite inför välkomstmötet jag och Pontus ska hålla imorgon. Det ska bli så himla roligt att äntligen börja jobba, nervöst, men roligt.

2011-04-12

Luxor

Okej, om Kairoturen var AWESOME så var denna här turen till Luxor AAAAAAAAAAWEEEEEEESSSOOOOOOOOOMMMEEEEEEE. Så himla häftigt.


(Luxortemplet med en ståtlig obelisk.)


Utflykten började klockan 0500 igår morse. Då avgick bussen mot Luxor. Vid 0830 var vi vid Karnak-templet där vi traskade runt. Okej att det var häftigt att klättra inne i pyramiderna, men det här alltså. Själva templet finns i ett gigantiskt område där flera byggnader ingår. Alla byggnader är byggda av olika kungar, alla har gjort sin del för att hedra guden Amun-Ra. Dessa byggnader står inte bara kvar än i dag, utan även originalfärgen är kvar. !!!!! FÖRSTÅR NI!?!?!!? ORIGINALFÄRGEN!! Templet började byggas runt 1500 fKr. Det betyder att färgen har suttit kvar i 3500 år! Och idag görs mobiltelefoner som inte ens håller ett år, hus börjar mögla efter 5 år.. Vad visste de gamla egypterna som inte vi vet? Jo, att kvalitet lönar sig.

Jaja, traskade runt på området, åt lunch och åkte sedan till Luxortemplet. Åååååh, två tempel på samma dag. Dessa byggnader är så stora, arbetet är så noggrant utfört och alla tecken som finns har en mening. Jag blir lika imponerad varje gång.


(Teambild utanför templet)

Sedan hade vi ledig tid ombord på båten. Japp, vi bodde en Nilenkryssningsbåt. All inklusive. Klockan 1500 låg vi på soldäck i bikini och sa att det här kan vi verkligen tänka oss att jobba med. På kvällen såg vi på Ljud&ljus-show i Karnaktemplet. Häftigt.


(Heidi tittar ut över Spinx-allén som går mellan Karnaktemplet och Luxortemplet)

Dagen efter startade tidigt. Frukostbuffé vid 0600 och avgång vid 0700. På programmet stod Konungarnas dal, Drottningarnas dal, Memnonkolosserna, Hathepsuts tempel och en alabasterfabrik. Allt hann vi med innan lunch och innan solen blev allt för stark.

Konungarnas dal. Vilket ställe! De gamla egypterna ville begrava sina kungar på ett avskilt ställe där de döda kunde få vila ifred. Alltså traskade man upp i bergen, långt bort och begravde de döda i gravar under marken. Tyvärr har de flesta av de 63 gravarna redan blivit hittade och plundrade, men utsmyckningen i dem (med ORIGINALFÄRGEN!!) finns kvar. Och så har vi ju såklart Tutankhamuns grav. Men han dog väldigt tidigt så den var ju inte direkt den pråligaste graven. Festligt ställe. Tur att jag kommer spendera en del tid där, för de mest spännande gravarna var stängda. Nästa gång!


(Turister utanför Hatshepsuts tempel)

Resten av schemat var intressant, men typ samma sak. Stenar och gravar. Käkade lunch och åkte sedan hemåt. Vi kom hem, sprang en runda och nu ligger jag nöjd och glad i min säng. Imorn blir det utflykt till en paradisö med sol och bad. Tusan, jag som redan är solbränd..


(Gammelegyptisk porr eller bara en avbild av fruktbarhetens gud)

2011-04-10

Söndag

Idag har vi varit på hotellrundtur. Vi har varit på 7 olika hotell och sett allt som går att se. (Alla hotell ser typ likadana ut kom vi fram till). Hela tiden gick vi i strålande sol, men jag var duktig och hade på mig både långärmad tröja och sjal. Allt för att inte bränna mig mer än jag redan gjort. Inatt åker vi till Luxor för att kolla på tempel och andra gravar och nörda ner oss lite i historien ännu mera. Det blir kalaskul. Nu ska jag över till Heidi och äta middag och lite Ally McBeal. Trevligt.

Det har väl varit ungefär 30 grader idag och vi har nästan storknat. Tänk sen till sommaren när det blir uppemot 40 grader. OMG. Tur att vi har pool på baksidan.

Och så fick jag upp några Kairobilder med mitt nya internet jag köpt. Så trevligt att blogga från min säng att jag bjuder på en bild till. Puss!


2011-04-07

KAIRO!

Jag säger bara ett ord:






AWESOME!







Vi har varit på en tvådagarstur i Kairo. Vilken stad! Liv och rörelse överallt, kontraster mellan fattiga och rika, turister och lokalbefolkning. Trafiken i Hurghada trodde jag var kaotisk, men det var innan jag kom till Kairo. Jädrans alltså. Trafikreglerna i Egypterna är väl två: Tuta och hoppas på det bästa. Folk kör om på båda sidor, stannar lite överallt och tutar på alla. Vi körde sex bilar i bredd på en femfilig väg och så kommer den en sjunde bil som ska fram imellan. Det går inte.



I vart fall, bussen avgick från Hurghada vid 0200 på måndagsnatten, precis som det kommer göra för gästerna. Vi kom fram till Kairo vid typ 0730 och då hade vår lokalguide Fadi berättat om Eguptens historia i drygt en halvtimme. Lite tungt sådär på morgonkvisten, men intressant. VI åkte direkt till Mohammed Ali-moskén. Kikade på denna och Fadi berättade om islam. Sedan vidare mot det Egyptiska musét. Vilket ställe! 120 000 föremål och alla är original utom ett. Förstår ni vad häftigt!!? Knappt att jag gör. Vi tittade på en del. För att se allt rekommenderas 5 timmar. Det hade inte vi. Häftigast var ändå the mummys. Alltså MUMIERNA! Vi hade fått berättat för oss allt om Ramses II och de andra grabbarna och inne i det här rummet ligger de fortfarande. MUMIERNA!!! Åh. Den lilla historienörden inom mig dog nästen lite av häftighet. Vi var så imponerade över de gamla egypternas tålamod med sina döda. Riktigt imponerade över deras tålamod. Häftigt.

Precis bredvid musét är byggnaden där Mobaraks parti höll till. Den är totalbränd. Och det är väl det enda jag har märkt av revolutionen. Det och att det är ganska mycket färre turister förstås. Men de kommer.


(utsikt över Kairo från Mohammed Ali-moskén)

Sedan åkte vi vidare mot Khan el Khalili, basaren i Kairo. Trevliga små gator, men alla butiker säljer ju samma grejer som jag inte behöver. Jaja. Efter ett lunchstopp kom vi fram till vår övernattningsställe för natten. Ett 4-stjärnigt hotell. Jo, jag tackar. På kvällen festade vi till det med Sound & Light-show. Pyramiderna var upplysta på lite olika sätt samtidigt som en berättarröst höll igång. Det var mycket häftigare än det låter. Riktigt häftigt om jag får säga det själv.

Sov underbart gott och sedan var vi uppe med tuppen för att hinna köpa biljetter till Keopspyramiden. Endast 150 biljetter säljs till förmiddagen så det gäller att vara där i tid. Och pyramiderna är mäktiga. Visst, lite slitna, men fortfarande riktigt mäktiga. Så gamla och fortfarande aaaaaaawesooome. Vi klättrade in i pyramiden. Verkligen klättrade, uppför trånga stegliknande trappor. Ååååååh. Tänk att få klättra inne i en pyramid. EN PYRAMID! ETT AV VÄRLDENS SJU UNDERVERK!!! THE PYRAMID. Det är ju typ det häftigaste som finns. Vi kikade runt på alla pyramiderna, sfinxen och Kefrens daltempel, tog panoramabild och sedan åkte vi och käkade lunch.



Åkte in till koptiska Kario och kollade både kyrka och moské. (Koptiska tron är en del av kristendomen) köpte en bok och sedan åkte vi hem.

Denna utflykt eller den till Luxor (som vi ska åka på nästa vecka) kommer jag att guida ungefär en gång i veckan. Det kommer bli balt. För att inte säga awesome.

(har försökt lägga till mina bilder, men internet är för segt. om ni väntar några dagar så har jag köpt mig ett eget och då ska ni få se.)

2011-04-03

En dag på stan

Har idag fått en liten lättare stadstur. Imorgon sker den större, ordentligare varianten. Först ska Christian, min andra roomie, komma hit. Annmarie kom idag. Hon är finska, men pratar svenska också. Skönt :) Kommer bli svårt att lära sig både finska och arabiska. Tänkte visa bilder på mitt rum. Dörren bredvid min säng leder ut till terrassen/ balkongen, den andra dörren är min egna toalett och bilderna är tagna på kvällen, därav mörkret. Nu ska vi ut och äta middag. puss!






2011-04-02

Framme



Framme. Det här är aaaaaaaaashäftigt att jag faktiskt ska spendera 7 månader här. Har inte internet uppe på mitt rum, men i lägenheten. Ska ta lite bilder imorgon i ljuset så ska ni få se hur fräscht jag bor :) puss!

2011-04-01

Hej då Sverige



Imorn ringer klockan på 0400. Sedan blir det åka av :)